V Festiwal odbył się 11-12 lipca 2020 r. w czasie pandemii. Jego organizacja okazała się dużo trudniejsza niż dotychczas.  Doświadczenia zebrane podczas poprzednich edycji w obliczu koronawirusa okazały się bezużyteczne.

Wszystko musieliśmy zacząć od nowa i na nowo. Ciągle towarzyszył nam stres. Nie wiedzieliśmy jakie obostrzenia będą obowiązywać podczas festiwalu, a które z nich zostaną zniesione. Nie byliśmy również pewni czy uczestnicy wezmą  udział w wydarzeniu. Stres był związany nie tylko z pandemią. Brak zimy i dość chłodne lato spowodowały, że rośliny pięknie rosły, ale niektóre kwiaty jadalne nie chciały zakwitnąć! Pomimo pandemii i ograniczonego czasu na organizację, festiwal odniósł olbrzymi sukces.

Hasłem przewodnim V edycji był: Kwiatowy smak orientu. Zgodnie z tym tematem powstał Ogród kwiatów orientu prezentujący m.in.: liliowce, aksamitki czy orchidee. W festiwalowej kuchni zagościły również róże, lawendy i begonie.  Kwiatowe dania przygotowywali Szefowie Kuchni – Mariusz Siwak oraz Paweł Romankiewicz. Podczas tej edycji wydarzenia pokazaliśmy, że kwiaty jadalne mogą wystąpić w oryginalnych daniach kuchni molekularnej, w kuchni tradycyjnej oraz w kuchni pierwotnej – w daniach przygotowywanych w kociołkach wieszanych nad ogniskami. 

Porządną dawkę wiedzy o kwiatach jadalnych zaprezentowali prelegenci. Połączona Polska Hodowla Nasion podpowiadała jak wyhodować i pielęgnować kwiaty jadalne oraz kiełki.

Dr Małgorzata Kalemba-Drożdż opowiadała o właściwościach odżywczych i zastosowaniu kwiatów jadalnych. Katarzyna Majewska wraz z publicznością wykonywała jadalne kosmetyki na bazie kwiatów jadalnych. Nie zabrakło również pokazów carvingu w wykonaniu mistrza świata Pawła Sztenderskiego. Odbyły się również pokazy florystyczne. Wyjątkowe bukiety z kwiatów jadalnych wykonała Prof. Agnieszka Krzymińska. Prof. Krzymińska zabrała również gości festiwalu na wycieczkę po ogrodach należących do grupy Ogrodowa Filozofia Smaku. Podczas plenerowych prelekcji opowiadała o sekretach pięknych ogrodów oraz ekologicznej uprawie kwiatów i ziół.

Goście festiwalu po raz kolejny mogli podziwiać również kompozycje przygotowane w ramach konkursu florystycznego oraz odwiedzić stoiska wystawiennicze z produktami naturalnymi i regionalnymi. Do V edycji festiwalu ponowie dołączył KOWR OT Koszalin z programem Polska Smakuje.