Jak co roku, w połowie lipca, odbył się Kulinarny Festiwal Kwiatów Jadalnych w Ogrodach Hortulus Spectabilis w Dobrzycy.

W tym roku w dniach 13-14 lipca 2024, już po raz dziewiąty, tysiące kwiatożerców i amatorów eksperymentalnej kuchni zagościło w malowniczej scenerii Ogrodów Hortulus Spectabilis w Dobrzycy.

Kulinarny Festiwal Kwiatów Jadalnych to wyjątkowe wydarzenie łączące kreatywność kulinarną oraz piękno Ogrodów. Każda edycja festiwalu odbywa się po różnym hasłem, tematem tegorocznego festiwalu były: „Jadalne róże w syropie, winie i konfiturze”. Oprócz róż na festiwalowych talerzach królowały: kwiaty liliowców, aksamitki, begonie, fuksje, agastache, pysznogłówki, nasturcja, kwiaty ziół (między innymi oregano, mięta, kolendra czy tymianek), dyni i cukinii. Co roku Festiwal przyciąga nie tylko olbrzymią liczbę miłośników kulinariów, ale ogrodnictwa i entuzjastów zdrowego trybu życia. Tegoroczna edycja zgromadziła zarówno profesjonalnych szefów kuchni jak i amatorów. Festiwal Kwiatów Jadalnych to impreza, dzięki której niewątpliwie rośnie świadomość na temat możliwości, jakie daje przyroda i bogactwa jakie kryją w sobie kwiaty jadalne.

Festiwal Kwiatów Jadalnych – moc doznań

W tym roku na placu kwiatożerców pojawiło się, aż sześć unikalnych kuchni kwiatowych, które zachwyciły uczestników festiwalu swoim kreatywnym podejściem do gotowania.

Sercem festiwalu jak zawsze była Kwiatowa Kuchnia, którą dowodził znakomity jak zawsze szef kuchni Mariusz Siwak. Przygotowywał dania degustacyjne dla odwiedzających Festiwal w Ogrodach Hortulus Spectabilis w Dobrzycy. Jego umiejętności i kreatywność w wykorzystaniu kwiatów jako składników potraw niezmiennie zachwycały wszystkich gości festiwalu. Mariusz Siwak przygotowywał dania degustacyjne, które nie tylko kusiły podniebienia, ale również oko. Szef, znany ze swojej pasji do eksperymentowania i odkrywania nowych smaków, zaskakiwał odwiedzających innowacyjnymi połączenia i niespotykanymi smakami. Wśród propozycji na teorocznym Festiwalu znalazła się zupa z liliowca na mleku kokosowym, tartaletki z kwiatami jadalnymi w odsłonie słodkiej oraz słonej czy pyszne różnorodne sałatki z kwiatów i świeżych warzyw, jak np. kwiatowa sałatka z łososiem. Szef kuchni przygotował również orzeźwiający chłodnik z konfiturą z płatków róż.

Na festiwalu można było tradycyjnie zjeść, co nieco kwiatowego, w naszym letnim barze Piwonia, który serwował ciasta własnego wypieku z kwiatami oraz nasze autorskie, wykonane na miejscu festiwalowe desery: panna cotta z własną konfiturą różaną, rogaliki z musem różanym, ciasteczka różane i lawendowe. Te delikatne i aromatyczne smakołyki cieszyły się ogromną popularnością wśród uczestników, którzy chętnie delektowali się ich niespotykanym smakiem.

Nowością był bar Piwonka, który przygotował dania grillowe oraz potrawy w kociołkach gotowane na żywym ogniu. W menu znalazły się m.in. gulasz kwiatowo – warzywny, aromatyczny bigos z młodej kapusty i kwiatów ziół, pikantna zupa orientalna z kwiatami liliowca oraz największy hit festiwalu – kwiaty cukinii nadziewane serkiem śmietankowym w tempurze. To wspaniałe połączenie konsystencji i smaków zachwyciło zarówno smakoszy, jak i tych, którzy na co dzień rzadko eksperymentują z kuchnią.

Dużym powodzeniem cieszyła się nasza kuchnia wegetariańska i wegańska Hortulus, która serwowała domowe pierogi wypełnione różnymi kwiatowymi farszami na słodko i wytrawnie. Do farszu wykorzystano kwiaty lawendy, aksamitki, pysznogłówki, agastache, begonii i kwiaty tymianku i kolendry. Ogromnym zainteresowaniem cieszyły się wegańskie burgery.

Dla miłośników kuchni roślinnej była również Firma SOT która oferowała nie tylko dania wegańskie, ale i degustację polskich serów. Festiwal był prawdziwą ucztą dla podniebienia, gdzie każdy mógł znaleźć coś dla siebie, ciesząc się szeroką gamą smaków i aromatów

 

Kulinarny Festiwal Kwiatów Jadalnych to nie tylko kuchnia kwiatowa

Oprócz doznań kulinarnych goście mogli skorzystać z warsztatów i pokazów florystycznych oraz kosmetycznych. O doznania estetyczne zadbała prof. UPP. Dr hab. Agnieszka Krzymińska Bródka, międzynarodowy sędzia florystyki. Podczas pokazów na scenie prezentowała w jaki sposób tworzyć kompozycje i jak łączyć ze sobą różne odcienie tej samej barwy. Poprowadziła również warsztaty oraz nadzorowała dwa konkursy florystyczne. W pierwszym sobotnim konkursie o temacie ‘Kwiatowa Garderoba’ zmierzyli się ze sobą absolwenci szkoły Cosinus z kierunku florystyka. Drugi, otwarty konkurs odbył się w niedzielę i wzięli w nim udział amatorzy oraz pasjonaci florystyki nie tylko z Polski ale i z Wietnamu oraz Ukrainy. Tematem było stworzenie bukietu adekwatnego do stroju z sobotniego konkursu ‘Kwiatowa Garderoba’.  

Swoje pokazy na scenie miał również Mistrz Świata w carvingu Grzegorz Gniech.  Prezentował jadalne dekoracje kwiatowe, opowiadał o historii carvingu a także wykonywał na scenie pracochłonne mistrzowskie rzeźby zaledwie w kilka minut! Przy jego stoisku odbywały się również całodniowe warsztaty carvingu, podczas których sam mistrz wprowadzał naszych gości w tajniki tej sztuki.

Miłośnicy kosmetyki licznie gościli na pokazach kuchni kosmetycznej, które prowadziła Katarzyna Majewska – Kuchnia Kosmetyczna Makutu. Uczestnicy pokazów obserwowali jak samemu zrobić wodę różaną czy jadalne kosmetyki z kwiatów i ziół. Ponadto, przy jej stoisku, gdzie przez oba dni festiwalu udzielała porad, trwała destylacja płatków róży.

 

Porady ekspertki dr biochemii Małgorzata Kalemba – Drożdż ekspert ziół i kwiatów jadalnych

Ekspertem festiwalu już po raz 9, była autorka książek o kwiatach jadalnych, blogerka dr Małgorzata Kalemba – Drożdż – nadzorowała kwiaty jakie lądowały na festiwalowych talerzach. Ponadto prowadziła prelekcje podczas których można było dowiedzieć się o jadalnych kwiatach w różnych kulturach oraz o ich prozdrowotnych właściwościach, ponadto zwracała uwagę, że niektóre kwiaty mogą być szkodliwe, a nawet trujące. Dużym powodzeniem cieszyła się prelekcja ‘Poradnik Kwiatożercy’. Pani Gosia przez oba dni festiwalu na swoim stoisku udzielała wyczerpujących odpowiedzi na wszelkie pytania dotyczące kwiatów jadalnych.

Edukacja poprzez zabawę

O edukację z zakresu ogrodnictwa, uprawy kwiatów jadalnych i ziół zadbała firma nasienniczo-hodowlana W. Legutko. To właśnie z ich nasion, w większości powstały ponad 5ha warzywniki w Ogrodach Hortulus Spectabilis w Dobrzycy. Przy stoisku firmy W. Legutko odbyły się warsztaty dla najmłodszych, gdzie uczono dzieci jak posadzić i pielęgnować sadzonki bazylii, rudbekii czy nagietka. Można było kupić, całą kolekcję kwiatów jadalnych, ziół i warzyw.

Swoje stoisko miała również Szkółka Roślin Ozdobnych Hortulus, gdzie można było kupić wszystkie kwaity jadalne i nie tylko. Na stoisku było pachnąco i kolorowo, a nasi ogrodnicy udzielali porad z zakresu uprawy kwiatów nie tylko jadalnych. Kwiaty jadalne najlepiej produkować we własnym zakresie, aby mieć pewność, że nie były stosowane żadne środki chemiczne.

Kwiatowe atrakcje i animacje podczas Festiwalu Kwiatów Jadalnych

 

Na uczestników festiwalu przez cały dzień czekały przeróżne kwiatowe animacje. Jak co roku niewątpliwą atrakcją była możliwość nieodpłatnego wykonania wianka z kwiatów z naszych Ogrodów oraz Szkółki Hortulus, a to wszystko pod czujnym okiem naszych ekspertów. Wraz z animatorami, można było również przygotować obrazy kwiatowych sukni i garniturów ze świeżych jak i z suszonych kwiatów. Na najmłodszych czekały gigantyczne puzzle z kwiatami jadalnymi i mega domino na placu kwiatożerców.

 

Nie zabrakło stoisk z produktami ekologicznymi i wegańskimi

Na stoiskach u naszych wystawców  można było uzupełnić  swoją spiżarnię o octy, przetwory, wina, sery oraz inne produkty o kwiatowych smakach. Można było również spróbować kwiatowych lodów czy kwiatowej pizzy. Nie zabrakło wystawców firm kosmetycznych z produktami o naturalnych i kwiatowych składach .

Podczas Kulinarnego Festiwalu Kwiatów Jadalnych w Dobrzycy, można było odpocząć na świeżym powietrzu w świetnej atmosferze. Impreza skupiła rodziny z dziećmi oraz turystów przebywających nad polskim morzem, a także stałych już bywalców, którzy czakali na ten dzień przez cały rok .

Festiwal z pewnością na długo zostanie w pamięci jego uczestników a przede wszystkim będzie inspiracją do dalszych pooszukiwań kulinarno-kwiatowych.