W terminie: od kwietnia do października

Zapraszamy studentów ogrodnictwa, architektury krajobrazu i kierunków pokrewnych oraz turystyki do odbycia płatnych praktyk semestralnych oraz staży zawodowych w Ogrodach Hortulus w Dobrzycy (zachodniopomorskie).

Praktyka odbywa się w takich działach jak:

– produkcja szkółkarska roślin ozdobnych

– centrum ogrodnicze

– Market Ogród i Galeria

– Ogrody Tematyczne Hortulus

– Ogrody Hortulus Spectabilis

– dział sprzedaży / rezerwacji / marketingu i obsługi ruchu turystycznego w Ogrodach Hortulus

 

Praktyki studenckie w Ogrodach Hortulus w Dobrzycy to również możliwość uczestnictwa i realizacji rozwijającego się cały czas kompleksu ogrodowego – Hortulus Spectabilis

Ogrody Hortulus Spectabilis z wieżą widokową i największym labiryntem grabowym na świecie, zostały otwarte we wrześniu 2013 roku i udostępnione do zwiedzania w czerwcu 2014 roku. Obecnie kompleks ten obejmuje 15 ha ogrodów pokazowych. Docelowo ogród ma być realizowany na powierzchni dwa razy większej.

Prace prowadzone w Ogrodach Hortulus Spectabilis dotyczą tworzenia, projektowania i zakładania nowych ogrodów, inwentaryzacji zieleni, inwentaryzacji planów i projektów już założonych ogrodów tworzenia kolekcji narodowej roślin, cięcia, formowania roślin, pielęgnacji i utrzymania już założonej zieleni.

Informacje ogólne:

Po ukończeniu praktyk, studentom wystawiamy certyfikat ukończenia praktyk.

Długość praktyki studenckiej – nie krótsza niż 1 pełny miesiąc (30 dni). Dysponujemy miejscami noclegowymi dla praktykantów i stażystów.

Informacje pod numerem telefonu – 515 824 450

Zgłoszenia prosimy przesyłać mailowo: biuro@hortulus.com.pl

Zapraszamy również na praktyki studentów takich kierunków jak: agroturystyka, ochrona środowiska, rolnictwo, leśnictwo,  logistyka, gastronomia, handel i sprzedaż.

 

 

W terminie: od kwietnia do września

Specjalności:

– ogrodnictwo i rolnictwo

– architektura krajobrazu, kształtowanie terenów zieleni, sztuka ogrodowa

– agroturystyka i turystyka, organizacja ruchu turystycznego

– biologia i ochrona środowiska

– gastronomia i żywienie

Informacje ogólne:

Uczniom szkół kierunkowych wystawiamy certyfikat ukończenia praktyk.

Przyjmujemy zgłoszenia do odbycia praktyk uczniów szkół średnich indywidualnie (18 lat) lub całych klas architektury krajobrazu, ogrodnictwa, technologii żywienia i małej gastronomii, sprzedawców, logistyków, agroturystyki, obsługi ruchu turystycznego itp.

Termin praktyki i przebieg do uzgodnienia indywidualnie. Pierwszeństwo w ustaleniach mają klasy patronackie. Dysponujemy miejscami noclegowymi dla praktykantów.

Informacje pod numerem telefonu – 515 824 450

Zgłoszenia prosimy przesyłać mailowo: biuro@hortulus.com.pl

 

 

W terminie: od marca do października

Od marca zapraszamy wszystkich chętnych do odbycia stażów zawodowych w Ogrodach Hortulus. Istnieje możliwość odbycia stażu w różnych działach – ogrodnictwie, agrobiznesie, sprzedaży bezpośredniej, turystyce, marketingu i gastronomii. Prosimy o składanie pisemnej aplikacji (CV z listem motywacyjnym) na adres mailowy: biuro@hortulus.com.pl  Staż musi trwać minimum 3 miesiące. Istnieje możliwość zatrudnienia po stażu. Dysponujemy miejscami noclegowymi dla pracowników.

 

ZAKRES TEMATYCZNY REALIZOWANY W OGRODACH HORTULUS PODCZAS PRAKTYK STUDENCKICH

1. Pielęgnacja i utrzymanie ogrodu 
 
  • projektowanie, planowanie i wykonywanie rabat z kwiatów sezonowych obsadzanie pojemników i skrzynek kwiatami rabatowymi, wykonywanie nasadzeń roślin wieloletnich;
  • cięcie i formowanie żywopłotów, przycinanie krzewów i drzew, cięcie bylin;
  • nawożenie i ochrona roślin przed chorobami i szkodnikami, w tym zapoznanie się z metodami zintegrowanymi i ekologicznymi w ogrodzie i szkółce;
  • zakładanie i prowadzenie warzywnika (2ha), różne metody i techniki uprawy ekologicznej z wykorzystaniem starych i zapomnianych sposobów upraw;
  • przetwórstwo i przechowywanie zebranych warzyw;
  • prowadzenie ogrodu i organizacja pracy w ogrodzie; elementy zarządzania obiektem;
    praca w zespole i organizacja pracy indywidualna;
2. Szkółka roślin (produkcja)
 
  • prowadzenie szkółki bylin, pnączy oraz krzewów liściastych i iglastych;
  • siew i ukorzenianie, cięcie, pielęgnacja roślin w pojemnikach i w gruncie; przygotowanie roślin do sprzedaży;
  • zapoznanie się z maszynami i drobnym sprzętem służącym do pielęgnacji terenów zielonych oraz wykorzystywanych w produkcji ogrodniczej i szkółkarstwie;
  • zapoznanie się z zarządzaniem procesami produkcji szkółkarskiej;
  • zapoznanie się ze sposobami rozmnażania roślin – różne techniki podziału i siewu;
  • produkcja kwiatów rabatowych, ziół i roślin tarasowych pod osłonami;
  • produkcja i prowadzenie wybranych gatunków drzew alejowych i pokrojowych;
3. Centrum ogrodnicze / dział sprzedaży
 
  • podstawy organizacji działów sprzedaży: roślin, towarów do utrzymania i pielęgnacji ogrodów oraz artykułów do aranżacji i dekoracji wnętrz;
  • bezpośrednia obsługa klienta, realizacja zamówień i dobór roślin według projektów; opisywanie roślin;
  • zapoznanie się z asortymentem kwiatów domowych, balkonowych, cebul oraz nasion;
  • zapoznanie się z asortymentem środków ochrony roślin i pielęgnacji ogrodu;
  • prace porządkowe i pielęgnacyjne na terenie działu sprzedaży roślin;
4. Obsługa klienta, sprzedaż, marketing
 
  • techniki sprzedaży, działania marketingowe, sposoby ekspozycji towaru i roślin;
  • oznakowanie, kodowanie, ewidencja i inwentaryzacja towaru w centrum ogrodniczym;
  • obsługa ruchu turystycznego w ogrodach; możliwość zastosowania różnych metod i technik badań ankietowych monitorujących upodobania i satysfakcje gościodwiedzających ogrody oraz klientów centrum sprzedaży roślin;
  • uczestnictwo i wsparcie działań podczas cyklicznych imprez plenerowych organizowanych w ogrodach (festiwale, wystawy, eventy, spotkania etc.);

 

Oferujemy odbycie praktyki w doświadczonym zespole pracowników. Zapoznanie się z pracą w działach produkcja-handel-usługi umożliwia sprecyzowanie wyboru ścieżki rozwoju zawodowego i odkrycia własnych predyspozycji.

Po zakończeniu praktyki można kontynuować współpracę na zasadach pracy wakacyjnej.