Kolejny IV Festiwal odbył się 13-14 lipca 2019 r. Była to edycja z rekordową frekwencją. Podczas dwóch dni trwania wydarze­nia Ogrody Hortulus odwiedziło ponad 9 tys. gości.

Tematyka kwiatów jadalnych ponownie zaprezentowana została na róż­nych płaszczyznach. Tym razem dla gości wydarzenia gotowało dwoje znakomitych ekspertów kulinarnych. Do Mariusza Siwaka dołączyła restauratorka Grażyna Uścińska, która poprowadzi­ła warsztaty kulinarne oraz pokazy kwiatowej kuchni na scenie głównej.

Podczas IV edycji wydarzenia do partnerów festiwalu dołączyła Policealna Szkoła Cosinus Plus kierunek florystyka. Absolwent­ki tej szkoły stanęły do rywalizacji w konkursie florystycznym, przygotowując dekorację stołów oraz bukiety. Pierwszy konkurs florystyczny w kategorii dekoracja stołu odbył się pod hasłem: Przyjęcie w ogrodzie w smaku lila-róż. W kategorii dekoracji stołu głosem większość zwyciężyła Justyna Went. W niedzielę komisja konkursowa oceniła Bukiety w smaku lila-róż. Prze­wodnicząca komisji konkursowej, międzynarodowy sędzia flo­rystki Agnieszka Krzymińska wręczyła dwie główne nagrody: Paulinie Roża oraz Justynie Went. Wyróżniona została również Alina Sępień za „Wyjątkowo słodką kompozycję”.