Kolejny IV Festiwal odbył się 13-14 lipca 2019 r. Była to edycja z rekordową frekwencją. Podczas dwóch dni trwania wydarzenia Ogrody Hortulus odwiedziło ponad 9 tys. gości.
Tematyka kwiatów jadalnych ponownie zaprezentowana została na różnych płaszczyznach. Tym razem dla gości wydarzenia gotowało dwoje znakomitych ekspertów kulinarnych. Do Mariusza Siwaka dołączyła restauratorka Grażyna Uścińska, która poprowadziła warsztaty kulinarne oraz pokazy kwiatowej kuchni na scenie głównej.
Podczas IV edycji wydarzenia do partnerów festiwalu dołączyła Policealna Szkoła Cosinus Plus kierunek florystyka. Absolwentki tej szkoły stanęły do rywalizacji w konkursie florystycznym, przygotowując dekorację stołów oraz bukiety. Pierwszy konkurs florystyczny w kategorii dekoracja stołu odbył się pod hasłem: Przyjęcie w ogrodzie w smaku lila-róż. W kategorii dekoracji stołu głosem większość zwyciężyła Justyna Went. W niedzielę komisja konkursowa oceniła Bukiety w smaku lila-róż. Przewodnicząca komisji konkursowej, międzynarodowy sędzia florystki Agnieszka Krzymińska wręczyła dwie główne nagrody: Paulinie Roża oraz Justynie Went. Wyróżniona została również Alina Sępień za „Wyjątkowo słodką kompozycję”.