Pierwszy konkurs kulinarny odbył się podczas II Kulinarnego Festiwal Kwiatów Jadalnych. Cztery drużyny zmagały się w walce o kute statuetki – kwiatowy widelec oraz kwiatową łyżkę smaku.
Konkurs odbywał się dwuetapowo. Pierwszego dnia drużyny przygotowują trzy dania do degustacji jury. Komisja konkursowa ocenia przystawkę, danie główne oraz deser. Drugiego dnia drużyny przygotowują jedno wybrane danie do masowej degustacji dla wszystkich gości festiwalu. Podczas pierwszej edycji konkursu nagrodę główną – Kwiatowy widelec zdobyła drużyna reprezentująca powiat Kołobrzeski – Róża kołobrzeska z gminy Rymań. Serca publiczności podbiły natomiast reprezentantki powiatu Koszalińskiego – Koło Gospodyń wiejskich z Dobrzycy.
Sukces pierwszej edycji wydarzenia zmotywował organizatorów do rozszerzenia programu nie tylko o konkurs ale również o prelekcje, pokazy oraz warsztaty.
W II edycji festiwalu wzięło udział 26 wystawców i 5 prelegentów. Tematyka kwiatów jadalnych została omówiony w dziedzinach ogrodnictwa, kulinariów, florystyki oraz kosmetyki. Po raz pierwszy na festiwalowej scenie zagościły jadalne, kwiatowe kosmetyki przygotowane przez Katarzynę Majewską oraz kompozycje florystyczne z kwiatów jadalnych. II edycja zapoczątkowała również nową tradycję. Od tej pory każdy z festiwali odbywał się zgodnie z hasłem przewodnim. II Kulinarny Festiwal Kwiatów Jadalnych odbył się pod hasłem: Róża – róża królowa smaku i zapachu. Temat pierwszego festiwalu stał się tytułem konkursu kulinarnego – Cały Ogród na talerzu.