W weekend, 9-10 lipca 2016 r. w Ogrodach Hortulus Spectabilis w Dobrzycy, odbył się pierwszy w Polsce, Kulinarny Festiwal Kwiatów Jadalnych.

To wyjątkowe wydarzenie, zorganizowane przez Hortulus w Dobrzycy i krakowską firmę Polan, okazało się ogromnym sukcesem i przyciągnęło tłumy gości – pasjonatów ogrodnictwa, fanów sztuki kulinarnej, turystów przebywających nad morzem oraz media.

            Gościem specjalnym wydarzenia była Pani Małgorzata Kalemba-Drożdż, doktor biochemii, wykładowca uniwersytecki, autorka wielu książek o kwiatach jadalnych. Pani Małgorzata od lat propaguje idee włączenia kwiatów do codziennego jadłospisu.

            Dla uczestników festiwalu gotował doświadczony szef kuchni Mariusz Siwak, uczestnik 6. edycji programu Top Chef. Pan Mariusz od początku swojej kariery propaguje kuchnie molekularną oraz gotowanie z użyciem produktów regionalnych.  

            „Zwykłe” i „pospolite” kwiaty jadalne z ogrodu pozwoliły na stworzenie wielu oryginalnych potraw. Uczestnicy festiwalu mogli skosztować m.in. orientalnego risotta z kwiatami liliowca, sałatki z pysznogłówki, aksamitki i begonii, lawendowych ciasteczek, kruchych babeczek z kremem różanym, kwiatów dyni w cieście oraz azjatyckiej zupy z kwiatów liliowca. Dla spragnionych, przygotowano kilka rodzajów lemoniad z wykorzystaniem m.in. pysznogłówki, lawendy i mięty.

            Oprócz samej degustacji, goście kupić mogli kwiatowe przetwory i nalewki, aromatyczne miody, smaczne ciasta dekorowane jadalnymi kwiatami, ekologiczne i naturalne produkty krajowe oraz regionalne.

            Przygotowania do festiwalu rozpoczęły się już wiosną. Wysiano nasiona i posadzono całą kolekcję kwiatów jadalnych na terenie ogrodów. Kwiaty te posłużyły do przygotowania kilkuset kilogramów różnych potraw do degustacji. Festiwal odwiedziło ponad 3,5 tysiąca zaproszonych gości oraz turystów spędzających wakacje nad polskim morzem.

            Ci z gości, którzy znaleźli czas by odwiedzić labirynt i wspiąć się na Wieżę Widokową, mogli podziwiać cały ogród, jak na talerzu – zgodnie z hasłem przewodnim Festiwalu.

            Starosta Koszaliński ufundował specjalne nagrody dla programu „Maja w ogrodzie”, który objął patronat medialny nad festiwalem oraz dla Pani Małgorzaty Kalemby-Drożdż za propagowanie idei zdrowego trybu życia i korzystania z darów natury z przydomowego ogrodu w kreatywny sposób.

            Duże zainteresowanie Kulinarnym Festiwalem Kwiatów Jadalnych, potwierdziło nasze przekonanie o słuszności przedsięwzięcia i spowodowało wpisanie tego wydarzenia do kalendarza corocznych imprez planowanych w Ogrodach Hortulus.