BISTROBAR RUMIANEK

Na terenie Ogrodów Hortulus Spectabilis funkcjonuje nowy BistroBar Rumianek! Po zwiedzaniu lub w trakcie wycieczki po kompleksie, można w nim zjeść domowy posiłek oraz wypić aromatyczną kawę. Aby skorzystać z oferty BistroBaru należy wykupić bilet wstępu do Ogrodów Hortulus Spectabilis.

Nowo wybudowany obiekt składa się z 4 części – bistro baru, caffebaru, grill baru i snack baru. Każdy znajdzie tu coś dla siebie! Od przekąsek i słodkości, aż po domowe dania obiadowe i fastfood. Dania w „Rumianku” przygotowane są m.in. z warzyw, kwiatów jadalnych i ziół uprawianych w sposób ekologiczny w Ogrodach Hortulus.

Zapraszamy do BistroBar Rumianek na domowe zupy – pyszną pomidorową na bazie przecieru, który robimy z naszych pomidorów, rosół z ręcznie robionymi pierożkami pielmieni, lub domowy żurek. Sezonowo serwujemy nasz kultowy krem z dynii oraz krem z cukinii .

W naszym menu nie zabraknie dań obiadowych, takich jak indyk w curry, piersi i uda z kurczaka, gulasz, schab, karkówka, kotlety farmerskie. Do każdego mięsa można dobrać dodatki w postaci frytek, ziemniaków gotowanych lub pieczonych, ryż, kasza. Danie można wzbogacić surówkami z naszych warzyw

Dużą popularnością cieszą się nasze ręcznie robione pierogi z ciekawymi farszami.

Na wegetarian czekają dania z mięsa konopnego, świeże sałatki oraz zapiekanki własnego wyrobu.

A na deser… coś dla każdego łasucha!

Ciasta i torty własnego wypieku, tiramisu sernik na zimno, fantazyjne desery lodowe oraz dla dbających o linię – fitdesery na bazie jogurtu greckiego podawane z owocami i granolą. Polecamy aromatyczną kawę, zimne napoje i piwo.

Rumianek przystosowany jest do obsługi na zewnątrz, a dzięki czterem kasom sprzedażowym unikamy tłoku i kolejek. Goście Ogrodów Hortulus mogą spożywać posiłki w wyjątkowej scenerii ogrodu z zachowaniem bezpiecznego dystansu. W cieniu brzozowego lasu przygotowane zostały zarówno miejsca do konsumpcji, jak i odpoczynku. W odpowiedzi na potrzeby odwiedzających, powstało wiele kameralnych zakątków, w różnych aranżacjach. 

Przy BistroBar Rumianek znajduje się Altana Rumiankowa

Liczba miejsc siedzących przy BistroBar: 280

Liczba miejsc siedzących w Altanie: 120

 

Istnieje możliwość zamówienia posiłków dla grup zorganizowanych. Prosimy o wcześniejszą rezerwację zamówień. Więcej informacji i rezerwacje posiłków dla grup:

 tel.: 515 824 450 / 94 318 13 18

e – mail: biuro@hortulus.com.pl

W 2021 roku wicemarszałek Olgierd Kustosz oraz członek zarządu Anna Bańkowska podpisali z beneficjentem, Iwoną Bigońską, umowę przyznającą wsparcie z PO RYBY 2014-2020 w wysokości blisko 100 tys. zł na zakup wyposażenia potrzebnego do stworzenia baru „Rumianek” w Ogrodach Hortulus w Dobrzycy. Całkowity koszt zadania  to ok. 300 tys. zł.

Dofinansowanie z PO RYBY 2014-2020 pozwoliło nam na zakup i montaż sprzętu gastronomicznego na potrzeby wielofunkcyjnego obiektu produkcji i sprzedaży kulinariów. W sezonie letnim Bistrobar Rumianek pełni funkcje głównego punktu gastronomicznego Ogrodów Hortulus. Nowoczesne wyposażenie oraz wielkość kuchni (200 m2) sprawia, że zimą staje się ona salą szkoleniowo – warsztatową dla młodych pokoleń kucharzy i cukierników. W Rumianku przetwarzamy warzywa i owoce z naszych ogrodów, zamykając je w słoikach i sygnując naszą marką Ogrodowej Filozofii Smaku. Oznacza to, że ogrodowe dary natury można zabrać ze sobą do domu np. w formie dyniowej konfitury.