Dyniowe Garden Party w Ogrodach Hortulus Spectabilis za nami!
W minioną niedzielę w Ogrodach Hortulus Spectabilis odbyło się Dyniowe Garden Party – oficjalne otwarcie naszej spektakularnej Farmy Dyniowej.
To było wyjątkowe wydarzenie pełne kolorów, smaków i radości! .
W tym niezwykłym dniu odwiedziło nas ponad 2,5 tysiąca Gości – dziękujemy za tak liczny udział i wspólne świętowanie.
Konkurencją otwierającą Dyniowe Garden Party był Bieg z Dynią – sztafeta, w którym udział wzięło aż 100 biegaczy – to rekordowa frekwencja w historii wydarzenia!
Uczestnicy zmierzyli się z pięcioma przeszkodami, a ich zaangażowanie i energia zachwycały publiczność. Najmłodszy zawodnik miał zaledwie 4 lata, a najstarszy – aż 95 lat!
Każdy biegacz wylosował dynię – niektórzy mieli szczęście trafić na lekkie egzemplarze, inni musieli zmierzyć się z prawdziwymi okazami. Niezależnie od wagi, wszyscy dzielnie pokonali trasę biegu i pokazali, że tutaj każdy jest zwycięzcą. Po biegu czekała na nich regenerująca zupa dyniowa z grzankami, żurawiną i olejem z pestek dyni oraz pamiątkowy button z Dyniowego Garden Party.
Warsztaty carvingu z mistrzem świata Grzegorzem Gniechem ponownie okazały się jedną z najbardziej obleganych atrakcji. Już o 12:00 wszystkie miejsca były zarezerwowane aż do końca dnia! Dzieci i młodzież z zapałem tworzyły prawdziwe dzieła sztuki z dyni, które z dumą zabierały do domu. Sam mistrz nie krył uznania dla talentu i kreatywności młodych uczestników.
Nasze konkursy i dyniowe zabawy jak zwykle dostarczyły mnóstwo emocji! W drążeniu dyni na czas walka była zacięta – pestki fruwały we wszystkie strony, a radość zwycięzców była ogromna. Olbrzymim zainteresowaniem cieszyły się także warsztaty plastyczne – dyniowe witraże, zawieszki i „dyniowe cudaki” powstawały bez przerwy. Dzieci tworzyły swoje małe dzieła sztuki przez cały dzień!
Prawdziwym hitem, zamykającym Dyniowe Garden Party, okazało się drużynowe przeciąganie liny. Początkowo zaplanowane tylko dla dzieci, szybko przerodziło się w wielką rywalizację całych rodzin. Emocje sięgały zenitu, doping publiczności był ogromny, a rywalizacja – niezwykle wyrównana.
Nie zabrakło także drużynowych konkurencji sportowych: łowienie dyni wędką na czas, slalom z dyniami oraz skoki w workach – zarówno indywidualne, jak i drużynowe.
W Dyniowych Kuchniach działo się prawdziwe kulinarne szaleństwo!
Nasza zupa dyniowa, nieodłączny element Dyniowego Garden Party, kremowa, aromatyczna, idealnie doprawiona a do tego z naszych dyń uprawianych w sposób ekologiczny! Nic dziwnego, że kolejka się nie kończyła – zjedliście aż 400 litrów czyli ponad 1500 porcji! 
Ogromnym powodzeniem cieszyły się też kopytka dyniowe z różnymi sosami, zarówno wytrawnymi, jak i słodkimi – przygotowaliśmy ich aż 200 kilogramów!
Szczególnie wyróżniał się sos grzybowy z prawdziwków zebranych w naszych lasach, a w wersji na słodko serca (i żołądki!) podbijały sosy: dynia z pomarańczą, dynia z morelą oraz śliwka z migdałami. Nie zabrakło też klasyki – bigosu i kapusty zasmażanej, które tradycyjnie cieszyły się dużym powodzeniem. Również grill podbił brzuchy mięsożerców – aromatyczne szaszłyki i karkówki serwowane z keczupem i musztardą z cukinii oraz kiszone patisony to prawdziwe bestsellery.


Podczas Dyniowego Garden Party odbył się konkurs florystyczny, w którym wzięły udział florystki ze szkoły COSINUS. Nagrody i wyróżnienia wręczyła Pani @Anna Bańkowska – Wicemarszałkini Woj. Zachodniopomorskiego, podkreślając zaangażowanie i talent uczestniczek.
Stoiska z produktami regionalnymi cieszyły się ogromnym zainteresowaniem – trudno się dziwić, skoro można było tam znaleźć same pyszności: lokalne smakołyki, rękodzieło i unikatowe produkty. Odwiedzający mogli poznać bogactwo regionalnych tradycji oraz smaków i zabrać je do domu!
Dyniowe Garden Party w Ogrodach Hortulus Spectabilis jak co roku pokazało, że jesień może być pełna kolorów, smaków, radości i emocji – zarówno dla małych, jak i dużych uczestników!