plendenorusv

Uwaga studenci! Szukacie pracy jeszcze przed rozpoczęciem roku akademickiego? Dołączcie do zespołu Hortulus! Mamy dla Was pracę na wrzesień z zakwaterowaniem w obsłudze ruchu turystycznego, gastronomii oraz sklepie. Zapraszamy ? Zgłoszenia oraz więcej informacji: biuro@hortulus.com.pl

Pn

 

16:25
-

 

 


 

Przygotowujemy stanowiska pod planowane nowe nasadzenia sadownicze.
Oczyszczamy glebę z chwastów trwałych. W pierwszej kolejności musimy zadbać
o właściwe pH gleby, stosując w razie potrzeby nawozy wapniowe. Dobrze
jest też wzbogacić glebę w substancje organiczne stosując obornik lub kompost.

 

Nd

 

15:40
23:33

 

 


 

Zbieramy orzechy laskowe, gdy są w pełni dojrzałe i wypadają z okryw. Pakujemy
w przewiewne woreczki i suszymy w przewiewnym miejscu. Jeśli hodujemy ryby
w oczku wodnym, to ograniczmy ich karmienie. Gdy temperatura spada, spożywają
znacznie mniej pokarmu, a nadmiar zanieczyszcza wodę.

 

So

 

14:46
22:42

 

 


 

Robimy przetwory z owoców zebranych w ogrodzie. Zbieramy także dojrzałe pomidory
na przecier i do konsumpcji – dłużej zachowają świeżość. Można zebrać
kabaczki, dynie, patisony lub paprykę.

 

Pt

 

13:42
21:59

 

 


 

Dzisiaj możemy przeprowadzić wertykulację trawnika, zwłaszcza, gdy był intensywnie
użytkowany latem i jego powierzchnia jest „ubita”. Zabieg należy przeprowadzić
dwukrotnie, tj. na krzyż (wzdłuż i wszerz).

 

Cz

 

12:31
21:24

 

 


 

Niekorzystny dzień na robienie przetworów i magazynowanie owoców. Zajmijmy
się dzisiaj walką ze szkodnikami występującymi w ogrodzie. Warto zająć się przesadzaniem
i sadzeniem gatunków zimozielonych, np. bukszpanu i mahonii, aby
zdążyły ukorzenić się przed zimą.