Na terenie Ogrodów Hortulus Spectabilis powstał nowy Bistrobar Rumainek! Bistro powstało na miejscu dawnego Caffebaru i ma o wiele większy asortyment. Po zwiedzaniu można zjeść smaczny domowy posiłek oraz wypić aromatyczną włoską kawę.
Aby skorzystać z oferty Caffebaru należy kupić bilet wstępu do Ogrodów Hortulus Spectabilis.
Nowo wybudowany obiekt składa się z 4 części – bistro baru, caffebaru, grill baru i snack baru. Taka różnorodność sprawia, że każdy znajdzie tu coś dla siebie – od przekąsek i słodkości, aż do domowych dań obiadowych i fast foodów. Dania w „Rumianku” przygotowane są m.in. z warzyw, kwiatów jadalnych i ziół uprawianych w sposób ekologiczny w Ogrodach Hortulus.
Zapraszamy do Caffebaru Rumianek na domowe zupy - pyszną pomidorową, pikantne flaki lub domowy żurek. W naszym menu nie zabraknie dań obiadowych, takich jak stripsy lub nuggesy oraz grillowanej kiełbasy z frytkami. Na wegetarian czekają świeże sałatki oraz zapiekanki własnego wyrobu. A na deser… dla każdego łasucha ciasto i babeczki własnego wypieku, fantazyjne desery lodowe oraz dla dbających o linię fitdesery. Polecamy aromatyczną kawę, zimne napoje i piwo.
Rumianek przystosowany jest głównie do użytku zewnętrznego, a dzięki czterem kasą sprzedażowym unikamy tłoku i kolejek. Goście Hortulusa mogą spożywać posiłki w wyjątkowej scenerii ogrodu z zachowaniem bezpiecznego dystansu. W cieniu brzozowego lasu przygotowane zostały zarówno miejsca do konsumpcji, jak i odpoczynku. W odpowiedzi na potrzeby odwiedzających, powstało wiele kameralnych zakątków, w różnych aranżacjach.
W 2021 roku wicemarszałek Olgierd Kustosz oraz członek zarządu Anna Bańkowska podpisali z beneficjentem, Iwoną Bigońską, umowę przyznającą wsparcie z PO RYBY 2014-2020 w wysokości blisko 100 tys. zł na zakup wyposażenia potrzebnego do stworzenia baru "Rumianek" w Ogrodach Hortulus w Dobrzycy. Całkowity koszt zadania to ok. 300 tys. zł.
Dofinansowanie z PO RYBY 2014-2020 pozwoliło na zakup i montaż sprzętu gastronomicznego na potrzeby wielofunkcyjnego obiektu produkcji i sprzedaży kulinariów. W sezonie letnim Bistrobar Rumianek pełnił będzie funkcje głównego punktu gastronomicznego Ogrodów Hortulus. Nowoczesne wyposażenie oraz wielkość kuchni (200 m2) sprawia, że w zimę stanie się salą szkoleniowowo-warsztatową dla młodych pokoleń kucharzy i cukierników. W Rumianku przetwarzamy warzywa i owoce z naszych ogrodów, zamykając je w słoikach. Oznacza to, że ogrodowe dary natury można zabrać ze sobą do domu np. w formie dyniowej konfitury.
Przy Caffebar Rumianek znajduje się Rumiankowa Altana.
Liczba miejsc siedzących w Caffebar: 140
Liczba miejsc siedzących w Altanie: 120
Istnieje możliwość zamówienia posiłków dla grup zorganizowanych. Prosimy o wcześniejszą rezerwację zamówień. Więcej informacji i rezerwacje posiłków dla grup:
tel.: 662 358 360 / 662 357 654 / 94 318 13 18
e - mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.