Polish English German Norwegian Russian Swedish

W związku z pandemią koronawirusa od dnia 23.03.2020 r. do odwołania, uruchamiamy możliwość zakupu roślin i towarów z dostawą do domu -> sprawdź szczegóły.

 

Wielkimi krokami zbliżają się Święta Bożego Narodzenia. Wraz z nadejściem Świąt do naszych domów przynosimy najpopularniejszą ozdobę bożonarodzeniową jaką jest choinka. W sprzedaży dostępny jest szeroki asortyment zarówno sztucznych, jak i naturalnych drzewek. My skoncentrujemy się na drugiej opcji - żywych choinkach. Mimo dużej popularności sztucznych choinek, najchętniej spędzamy święta przy żywych drzewkach. Dają one wspaniały zapach lasu, a wydzielane przez nie olejki eteryczne korzystnie wpływają na nasze samopoczucie i tworzą niepowtarzalny świąteczny klimat.

Czym się kierować podczas zakupu drzewka? Co zrobić, aby choinka zdobiła nasz dom jak najdłużej? Wybrać drzewko cięte czy doniczkowe? Świerk serbski, srebrny, a może jodła? W tym artykule znajdziesz wszystkie wady i zalety poszczególnych opcji oraz rady dotyczące utrzymania świątecznych drzewek.

W pierwszej kolejności trzeba się zastanowić, jakie drzewko wybrać - cięte czy w doniczce?

Najczęściej na święta wybieramy ciętą choinkę. Jednak, po mimo wyższej ceny, na popularności wciąż zyskuje drzewko w doniczce. Takie rozwiązanie pozwoli nam na podwójne wykorzystanie rośliny. Doniczkowe drzewko można na wiosnę posadzić w ogrodzie lub pozostawić w doniczce i zastosować, jako roślinę tarasową.

Najbardziej popularnym drzewkiem na choinkę jest świerk pospolity. Coraz bardziej ceniony staje się także świerk serbski i kłujący (nazywany srebrnym). Drzewkiem, które przez długi czas utrzyma igły będzie jodła. Oczywiście sam gatunek nie daje gwarancji długiej „żywotności” choinki. Jeżeli chcemy cieszyć się pięknym drzewkiem, to istotne będzie jego pochodzenie.

Kupujmy choinki tylko ze sprawdzonych źródeł. W okresie przedświątecznym można spotkać wielu sprzedawców, którzy oferują materiał z nielegalnej wycinki leśnej. Kupując drzewka ze szkółek, mamy pewność, że są one świeżo ścięte i zdrowe. Przed zakupem powinniśmy dokładnie obejrzeć drzewo. Wygląd igieł może nam wiele powiedzieć o  świeżości choinki. Igły powinny trzymać się gałązek, nie odpadać po dotknięciu, mieć żywy kolor i nie być przesuszone. Mała ilość igieł świadczy o tym, że choinka była ścięta już jakiś czas temu lub, że chorowała na plantacji. Wygląd pnia też nie jest bez znaczenia. Miejsce ścięcia powinno być jasne i nie zaschnięte. Jeżeli pokrywa je twarda żywica, to może oznaczać, że drzewko zostało ścięte dużo wcześniej. W Centrum Ogrodniczym Hortulus dostępna jest pełna gama drzewek ciętych i doniczkowych, produkowanych przez własna Szkółkę Roślin Ozdobnych Hortulus. W sprzedaży mamy świerki srebrne i serbskie, jodły koreańskie, balsamiczne i kalifornijskie w tym duże i małe okazy. 

Jeżeli mamy już swoje wymarzone drzewko, to warto zastanowić się co zrobić aby choinka zdobiła nasz dom jak najdłużej. Drzewko należy zahartować przed jego wniesieniem do domu, szczególnie gdy mamy drzewko doniczkowe i chcemy później posadzić je w ogródku. Dobrze, aby drzewko spędziło kilka dni w chłodnym miejscu np. w garażu lub komórce. W ten sposób nie dozna „szoku termicznego” i zachowa igły.

Zarówno ciętą, jak i doniczkową choinkę ustawiamy z dala od źródła ciepła (kaloryfera, kominka, pieca). Temperatura w pomieszczeniu nie powinna przekroczyć 20°C. Drzewko należy regularnie podlewać. Podlewanie pozwoli zachować świeżość drzewka na dłużej. Przesuszanie igieł mogą przyśpieszyć tradycyjne lampki. Dlatego warto zamienić je na światełka LED, które dodatkowo zużywają mniej energii.

A co później? Po świętach możemy wykorzystać choinkę, jako składnik kompostu, ściółkę pod rośliny lub drewno opałowe. Jeżeli kupiliśmy drzewko w pojemniku możemy posadzić je wiosną w ogródku. Korzystając z ostatniego pomysłu na wykorzystanie choinki trzeba pamiętać o ponownym zahartowaniu rośliny.